La ce trebuie sa ai grija in Bucuresti

Despre Bucurestiul meu

Bucurestiul meu nu este reprezentat doar de oameni care arunca gunoi pe strada, se injura in trafic sau nu iti raspund la salut. Bucurestiul meu este incarcat de istorie, este orasul in care apreciez intr-un fel agitatia – chiar daca de multe ori se poate confunda cu aglomeratia si stresul. Imi place zarva de aici si nu m-as vedea traind in alta parte. De multe ori orasul in care stai iti influenteaza personalitatea, stilul de viata si chiar modul in care sofezi. Se spune de multe ori ca recunosti un bucurestean in provincie dupa silul de condus…inevitabil aglomeratia te invata sa fi ceva mai bagaret in trafic, iar aici este o linie subtire peste care poti sa treci si sa ajungi la un stil de condus lipsit de respect.

Ce imi place la Bucuresti

Daca ma intrebati ce imi la Bucuresti o sa va spun asa; parcurile: Titan, Tineretului, Herastrau, Carol. Am fost in Iasi – spre exemplu – si intrebam : Unde iesim la aer ? Si mergeam mereu in acelasi parc: Copou. Imi place ca ai multe posibilitati sa iti manifesti talentul creativ; atat in afaceri cat si in arta – totul depinde de tine. Imi place ca ai o gramada de evenimente in aer liber pe timpul verii – o traditie au devenit concertele de muzica clasica de la Universitate. Acelasi lucru pot sa il spun si despre „Promenada operei„. Imi place ca aici ai cele mai tari concerte din tara. Acelasi lucru pot sa il spun si despre cluburi: aici sunt cele mai multe si cele mai tari. In mod cert acest lucru este firesc: In Capitala locuiesc peste 2 mil de oameni, mai mult de 10 % din totalul populatiei din tara noastra. Evenimentele culturale nu lipsesc: de la teatru conventional sau de pub pana la expozitii in aer liber.

La ce trebuie sa ai grija in Bucuresti ?

Daca vi din provincie si te muti in Bucuresti trebuie sa ai grija sa nu te lasi schimbat (a) de oras prea mult ( si prea repede ), astfel incat sa te simti strain de tine si ulterior sa dai vina pe oras. Fii tu, asa cum esti. Mie imi plac oamenii care nu isi pierd accentul si sunt mandri cu zona din care vin – desigur nu toti sunt ca mine, o sa citesti mai jos.

Daca vi cu trenul in Bucuresti ai grija la hoti, acestia de multe ori ii „citesc” pe cei dezorientati si pot profita de acest dezavantaj.

Taximetristul de Bucuresti– el se crede stapanul orasului- si te citeste daca ai accent de provincie. Fii cu bagare de seama la tariful de pe usa si mergi doar cu firme mari si fa comanda telefonic sau prin aplicatie de smartphone. Nu te lasa pe mana lor prea mult 😀

RATB – transportul public din Capitala– Sistemul din Bucuresti de compostare al biletelor este diferit de cel din provincie ( unele orase) astfel ca trebuie sa ai mare grija sa nu primesti amenda, chiar daca ti-ai luat bilet. Unele linii de RATB au tarif diferit, astfel ca un bilet „normal”nu este valabil. Aici ma refer la liniile expres; cele mai multe amenzi am vazut pe traseul 780 care face legatura intre Bucuresti -AEROPORT HENRI COANDA SOSIRI.

Parcagii de Bucuresti -Aceasta „specie”de cersetori nu exista in provincie. Ei te „ajuta „sa parchezi masina in schimbul unei sume modice. In Bucuresti e un fel de legenda ca trebuie sa le dai, alfel iti zgarie masina. Le dai maxim 2-3 lei 😉

Cersetorii care vor sa te insele -Sunt unele persoane care te abordeaza cu texte precum : Am fost furat si am ramas fara bani si bagaje..ai sa imi dai 10 lei sa imi cumpar bilet de tren ? 

Incearca sa folosesti „accentul de provincie” mai putin– Se spune ca sunt dobitoci ramasi in urma din punct de vedere mental ce  devin agresivi cand aud accent de provincie.

Fii odihnit inainte sa ajungi in Bucuresti– Aglomeratia din Capitala si agitatia de pot coplesi, mai ales daca ai mult de umblat intr-o anumita zi si acest lucru te scoate din ritmul tau.

Documenteaza-te vis-a-vis de traseu– Sunt locuitori in Capitala care stiu despre orasul lor la fel de multe ca tine. Unii nu cunosc cum se numeste nici strada de langa ei :))

Foloseste metroul – Daca locul unde trebuie sa ajungi are statie de metrou in apropiere, acest mijloc de transport este mult mai eficient si usor de folosit. Eventual poti intreba vanzatorul de cartele / bodyguardul 😉

Important: Tie – e posibil – sa nu ti se intample nici unul dintre lucrurile negative de mai sus, dar e bine ca le-ai citit / le cunosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *