Interviu Pavel Abraham

Pavel Abraham a ocupat funcţii importante în structurile M.A.I, avansând în carieră până la funcţia de inspector al poliţiei române și secretar de stat. În ultimii ani şi-a dedicat timpul profesiei de avocat.  Domnul Abraham locuieşte de peste 20 de ani în Dobroesti, astfel ca publicatia Jurnal de Dobroesti i-a luat un interviu in exclusivitate.

pavel abraham
Foto: Andrei Ciomîrtan

Interviu Pavel Abraham

Reporter:  Activitatea dvs a fost strâns legată de structurile M.A.I.  De ce ați fost atras de o funcție în poliție ?
Pavel Abraham: Când am terminat liceul pentru că am avut rezultate bune la istorie un profesor mi-a recomandat să urmez o carieră în științele umaniste. Părinții mei au fost de o condiție socială modestăși nu am putut să merg la facultate, dar am mers la școala de ofițeri, lucru care mă onorează și ulterior am devenit avocat.
Reporter: Ținând cont că ați fost și sunteți profesor, ce îi mai atrage pe tineri către cariera de polițist?
Pavel Abraham: Așa cum s-a întâmplat în toate țările din est, profesia de polițist era una buna, un om la media societății cu un venit mediu stabil, un loc de muncă sigur, respect în societate. În aceste condiții concurența a fost foarte mare la admitere în Academia de Poliție, chiar după 1989. Încet, încet ne ducem  către panta în care profesia nu e atât de mult râvnită și se fac eforturi din partea autorităților pentru a selecționa cadre. Munca de polițist este una dificilă, mereu sunt în mediu de conflict.

Reporter: Ați ocupat funcția de Inspector al Poliției Române și secretar de stat. Care au fost cele mai importante rezultate pe care le-ați obținut în aceste funcții ?

Pavel Abraham: 8 ani am fost secretar de stat, dintre care 3 ani ca secretar de stat pentru problemele relației cu parlamentul. În această perioadă am făcut trecerea de la poliția cu un statut militar în 2002, la statutul de funcționar public cu statut civil. În calitate de șef al poliției ai în primul rând un statut de interfață între instituție și cetățean. În acea perioadă s-au făcut reforme importante dar am coordonat între 1993 -1995 dosare de mare referințăprecum Caritas, Jocurile piramidale și dosarele în care au suportat rigorile legii 4 mari șefi de bănci, Bancorex, Creditbank, Bancop și DaciaFelix.

acs unirea dobroestiReporter: Dvs sunteți un locuitor al comunei Dobroești de foarte mulți ani. De ce ați ales la începutul anilor `90 să vă mutați în această localitate ?

Pavel Abraham: După 1989, având în sânge un simț al proprietății m-am gândit să mă mut de la bloc la curte. Întâmplarea a făcut ca unul din cei care m-au deservit ca și conducător auto a fost de aici din Dobroești și astfel am construit o casă aici. Am ales Dobroeștiul pentru că mi s-a părut o oază de libertate și de natură, lacul îți dă o anumită atmosferă, chiar dacă nu era întreținut. Dobroeștiul este mai în București ca multe cartiere ale Bucureștiului. M-a încântat bunătatea și receptivitatea cu care am fost primiți de cetățeni. La început mi se spunea <<vezi că acolo sunt mulți bulgari și ei au o anumită cultură>>, eu am fost primit foarte bine. Am relații apropiate cu oamenii, m-am simțit respectat.

Reporter: Cum apreciați că a evoluat localitatea din anii `90 până acum ?

Pavel Abraham: În mod cert cea mai dinamică perioadă este cea sub egida actualului primar, Valentin Condu. Este o perioadă net detașată de celelalte. Și ceilalți au fost oameni destoinici, dar aveau și conjunctura economică și politică de o anumită natură și viziunea într-un anumit fel, dar au fost în ce mă privește oameni onorabili care și-au făcut datoria așa cum s-au priceput. Dar în ultimii ani tinerețea, vigoarea si priceperea primarului Condu au facut ca dezvoltarea comunei să fie mult mai evidentă și să aducă toate condițiile moderne și în Dobroești, mă refer la infastructura în primul rând ( lucrări de asfaltare, gaz,  rețele electrice). Eu vă spun din experiența proprie și ce am perceput eu ca cetățean de data asta.

Reporter: Ce așteptări ați avea dvs de la autoritățile din Dobroești pentru perioada următoare ?

Pavel Abraham: Mi-aș dori ca legătura cu orașul prin mijloacele de transport să se facă mult mai ușor, astfel oamenii să nu fie obligați să parcurga lungul drum al podului în iernile friguroase sau în zilele toride de vară. E o necesitate și trebuie rezolvată. Prin posibilitățile agențiilor se poate găsi o soluție care să fie profitabilă pentru ambele părți. Dobroeștiul e mai mult decât un cartier al Bucureștiului, dar îmi doresc să își păstreze statutul de comună, e mai bine.  Ar fi utilă ridicarea unei case de cultură în comună pentru a da posibilitatea tinerilor să se exprime și realizarea unor cercuri tehnico-aplicative.

Dobroeștiul și-a mărit dimensiunea sportivă

sala sport dobroesti
Foto: Sergiu Staicu

Reporter:  Care dintre proiectele realizate în ultimii ani in localitate îl considerați important pentru comunitate ?

Pavel Abraham:   Îl felicit pe domnul primar pentru faptul că a pus în funcțiune sala de sport. Și copiii mei locuiesc tot în Dobroești și nepoțica mea chiar daca are numai 8 ani practică dansuri la Sala de sport, sunt oameni inimoși pricepuți, o atmosferă bună. Domnul Condu a articulat localitatea ca și comunitate, i-a facut pe oameni să se simtă și obligați dar și datori unii față de alții, am văzut locuri de joacă frumoase pentru copii. Eu zic ca Dobroeștiul și-amărit dimensiunea sportivă și cred că avem posibilitatea și în domeniul cultural să facem mai mult.

Reporter:  Sunteți de părere că localitatea Dobroești este una sigură din perspectiva siguranței cetățeanului ?

Pavel Abraham:   Eu aș spune că dintre localitățile din Ilfov, cetățenii din Dobroești sunt “cuminți”, cu exceptia câtorva evenimente trecute, puține la numar.Cu toate acestea, față dealte localități eu spun că e cea mai liniștită, cea mai sigură, unde sunt oameni care în cea mai mare parte fac  dovada unei educații deosebite.

În continuare mulți practică grădinaritul, alții încă cresc animale, am văzut că unii au buticuri.

Reporter:  Dvs ați lucrat în cadrul A.N.I. Credeți că o astfel de campanie de informare ar fi utilă și în școlile din Dobroești ?

Pavel Abraham: În mod cert, perimetrul școlar e vulnerabil. Îmi doresc să realizăm astfel de acțiuni și în Dobroești.

Foto: Andrei Ciomîrtan

C – preluarea textelor si a imaginilor se face cu citarea sursei 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *