Despre muzica, compozitie si sentimente transmise prin muzica

Un text fara muzica, nu stiu cat la suta inseamna muzica si cat poezie. Eu as inclina mai mult catre cea de-a doua varianta. Orchestratia fara text este doar o piesa ambientala/club. Un text fara orchestratie si un solist bun care sa-l puna-n valoare nu transmite foarte multe, pentru ca ascultatorul se pierde in detalii. Astfel aflandu-se in imposibilitatea de a asculta compozitia datorita interpretarii nepotrivite. Si asta datorita faptului ca majoritatea oamenilor asculta o piesa ca un „intreg”, putini avand rabdarea, cunostintele si timpul sa o „disece”.
Dar de ce va spun toate astea? Care cu siguranta dvs le stiati. Pentru ca textul fara linia melodica nu reprezinta nimic, eventual doar o insiruire de cuvinte ordonate intr-o succesiune logica avand rime in coada. ATAT. Textul fara „suflet”, traire, expresivitate nu reprezinta nimic. Sunt atatea texte simple, ale caror piese au avut un succes enorm(ex cel mai bun pe care-l am in minte este cel al piesei ”Dragoste din tei” care a avut un succes enorm dincolo de text, strainii nu intelegeau o iota din ce cantau moldovenii nostrii, dar mesajul transmis era dincolo de cuvine)
Dar ce inseamna „suflet „ intr-o piesa? Inseamna ca tu cel care ai compus acel text, sti ce mesaj trebuie sa-l transmita acea piesa, ce stare de spirit, ce sentiment. Pentru ca intr-un final asta transmite muzica, ca si forma de arta : sentimente. Adevarata arta in a compune o piesa este reprezentata de sentimentul pe care transmite aceasta prin muzicalitatea acesteia, mesajul transmis prin text trebuie sa fie unul complementar-secundar, de ajutor pentru ascultator, pentru a avea ce fredona. Consider, asadar ca textul ar reprezenta doar o figurina din puzzel-ul, pentru o viitoare piesa ce ar urma sa devina un HIT. Foarte multi incearca sa dea definita hiului, sa scrie retete, este foarte complex si de aceea nu exista o reteta sigura, ca sa folosesc o expresie pe intelesul gospodinelor e la fel ca si maioneza, se taie cand tie lumea mai draga, adica piesa se loveste de lipsa de interes a ascultatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *